bekeken: 372 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Achter de schermen bij Texa

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 6 november 2018, 14:35

Leestijd: 2 minuten

Wie dagelijks met Texa-apparatuur werkt, denkt niet aan waar die vandaan komt. Dat Texa in eigen huis ontwikkelt en produceert, is dan ook een verrassing voor velen. Aftersales Magazine ging op fabrieksbezoek voor een verhelderende kijk achter de schermen.

Het hoofdkwartier van Texa, fabrikant van hoogwaardige diagnoseapparatuur, emissieapparatuur en aircomachines, is gevestigd in het pittoreske Venetië. Het waren dus niet de Venetiaanse gondels en de bijbehorende historische pandjes die ons naar de regio deden afreizen, maar wel onze nieuwsgierigheid naar wat er bij Texa momenteel gebeurt.

texa-3Zo konden we tijdens de rondleiding aanschouwen waar producten zoals de Axone en Konfort ontwikkeld zijn. Naast de ontwikkeling vindt in hetzelfde complex ook de productie plaats. Het pand mag dan al geopend zijn in 2012, het oogt nog altijd hypermodern. Er is in de tussentijd bovendien een flinke uitbreiding geweest om de groei te kunnen bijbenen. De afdelingen zijn ruim opgezet en uiterst steriel, zoals het hoort wanneer je met gevoelige elektronische apparatuur werkt. Omdat statische elektriciteit een forse schadepost kan opleveren, mogen bezoekers niet afwijken van de publiek toegankelijke wandelpaden en gelden voor het personeel strikte protocollen. De sfeer is eerder klinisch dan industrieel, en dat maakt indruk.

Hard- en software

Texa wil op geen enkel front afhankelijk zijn van derden en houdt daarom ontwikkeling en productie in eigen hand. Tijdens onze rondgang hebben we bijvoorbeeld de componenten zoals printplaten in wording mogen aanschouwen. Texa ontwerpt zowel de fysieke verschijningsvorm van het apparaat als de programmatuur die erin gebruikt wordt. Dat ging in het verleden vooral om Windows-producten, maar met de komst van tablets en mobiele telefoons zijn ook Android en iOS inmiddels bekende besturingssystemen voor de programmeurs en ontwikkelaars.

In de ruim 26 jaar dat het bedrijf bestaat, zijn zowel de auto als de werkplaats sterk gedigitaliseerd, en dat zie je bij de Italianen terug in de productportefeuille. De in eigen huis ontwikkelde IDC5-software is daardoor niet langer de basis achter de Axone-diagnoseapparatuur, maar veel eerder een totaalpakket dat ook in verbinding staat met andere apparatuur. Goed voorbeeld is niet alleen de kalibratie van de voor ADAS benodigde camerasystemen, maar ook die van de intelligente verlichting.

Verbindende schakel

texa-2In beide gevallen is de IDC5-software de verbindende schakel. Illustratief voor de enorme groei van de data is het hierbij gepubliceerde schema van de jongste vier softwareversies. Hoewel een abonnement niet verplicht is bij Texa – de software blijft gewoon werken – bewijzen de harde cijfers het nut van zo’n update die de gebruikers van de jongst mogelijke data blijft voorzien. Omdat de diagnosesoftware net zoals de autotechniek onherroepelijk complexer wordt, besteden de Texa-ingenieurs veel aandacht aan gebruiksgemak. Daartoe is een dashboard ontwikkeld waarop veelgebruikte parameters in een toegankelijk, begrijpelijk overzicht worden weergegeven. De bruikbare data zijn de afgelopen vier versies steeds verder uitgebouwd: van 408 naar 572 bronnen. Veertig procent meer dus. Het hoofdkantoor van Texa is echter meer dan een klinische omgeving waar printplaten en software worden ontwikkeld en geproduceerd. Zo is de productie van de airco- en emissieapparatuur elders in het pand ondergebracht.

Servers

Gedurende de rondleiding valt ons oog echter op een geconditioneerde glazen kamer, bijna volledig gevuld met servers. Niet ergens verstopt, maar net op een prominente plek midden in de ruimte, bij de ingang van de bedrijfskantine. Zie het als een vitrine met daarin de kroonjuwelen. Wat hier op die servers draait, is het onlinehart van de IDC5-software. Texa biedt namelijk al sinds jaar en dag een zoekoptie die het mogelijk maakt om de database, technische servicebulletins en dergelijke volledig te doorzoeken. Die ‘vrijetekstzoekfunctie’ draait hier op de servers.

Tags: , , , , , ,

Bonusprogramma Continental…Minder stress en meer…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties

    nog geen reacties