bekeken: 304 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

AG test veilig rijden jonge bestuurders

DOMEIN: Schadeherstel

Geplaatst op: 16 januari 2020, 10:40

Leestijd: 1 minuut

De komende drie jaar zal verzekeraar AG Insurance, in samenwerking met bijstandsverlener Touring en telecomoperator Proximus, het rijgedrag van een pilootgroep jonge bestuurders, bestaande uit duizend automobilisten geboren vanaf 1993, in kaart brengen. De verzamelde data moeten dienen om de preventieaanpak, bescherming en dienstverlening ten aanzien van deze kwetsbare groep automobilisten te verbeteren.

Dat meldt AG op zijn website. Terwijl het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op de Belgische wegen het voorbije decennium in dalende lijn ging, blijft het verkeer doodsoorzaak nummer 1 bij jongeren tussen 20 en 24 jaar. Als jongeren in die leeftijdsgroep sterven, is dat in een derde van de gevallen in het verkeer (29 procent). Ze hebben daarnaast tot vier keer meer kans op een dodelijk ongeval of een ernstig letsel in het verkeer dan de gemiddelde automobilist.

Eenzijdige ongevallen

Onderzoek leert ook dat jonge beginnende automobilisten oververtegenwoordigd zijn bij eenzijdige ongevallen (ongevallen waarbij geen andere partij betrokken is). Meer dan de helft (54 procent) van de dodelijke ongevallen waarin zij betrokken zijn, is eenzijdig. Dit type ongevallen wordt vaker dan andere veroorzaakt door overdreven snelheid en controleverlies over het stuur.

Verder zijn jongeren overmatig slachtoffer van nachtelijke ongevallen, ongevallen buiten kruispunten, ongevallen buiten bebouwde kom en ongevallen waarbij zij op een kruispunt moeten afslaan tegen het tegemoet rijdende verkeer in.

Risicofactoren

Risicofactoren die een rol kunnen spelen in deze situaties zijn: onervarenheid en risicogedrag, snelheid, vermoeidheid, afleiding, alcohol, door emoties beïnvloed rijgedrag en door passagiers beïnvloed rijgedrag.

Een recente studie van AG Insurance wees bovendien uit dat maar liefst 13 procent van de automobilisten tussen 18 en 24 jaar aangeeft de gordel niet of niet systematisch te dragen. Anderzijds geeft 82 procent van deze leeftijdsgroep aan helemaal geen graten te zien in een app of zwarte doos die hun rijgedrag registreert.

Gerichte preventie

De veiligheid van jonge verkeersdeelnemers kan vergroot worden door structurerende maatregelen, zoals speciale cursussen voor beginnende automobilisten, voorlichting en preventiecampagnes, of nog het geven van gedragsfeedback en informeren over onveilig rijgedrag.

Tags: , ,

Pieter Van Bastelaere benoemd…Registraties EU 1,2 procent…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties

    nog geen reacties