bekeken: 543 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(4,00)
(Inloggen is vereist)

Algoritmes voeren onderdelenprijzen op

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 4 juni 2018, 10:49

Leestijd: 1 minuut

Geen 79 maar 165 euro voor een Clio-achteruitkijkspiegel: Renault en PSA hebben jarenlang software gebruikt die met algoritmes de prijs van reserve¬onderdelen bepaalden. Ook Nissan, Jaguar-Land Rover en Chrysler hanteerden deze omzetverhogende werkwijze.

Daarbij draaide het om niet de objectieve maar de subjectieve waarde: hoeveel euro zou de consument gevoelsmatig willen betalen? Een en ander meldt De Standaard, op basis van documenten in bezit van de Franse nieuwssite Mediapart.

Partneo

De benutte software draagt de naam Partneo, ruim tien jaar geleden bedacht en ontwikkeld door de Fransman Laurent Boutboul. Renault zou het in 2006 aangeboden programma hebben toegepast sinds 2008, PSA enkele jaren later. Beide concerns ontkennen.

Volgens De Standaard rekenden beide Franse autobouwers al vóór de komst van Partneo prijzen die niet in verhouding stonden tot de productiekosten. Na de implementatie van Partneo steeg dat bedrag verder door. Zo kostte een onderdeel van een koppelingspedaal voor de Renault Fluence vóór de evaluatie door Partneo 0,35 euro en erna 109,84 euro. In 2008 zou Nissan het systeem hebben ingevoerd voor de Europese markt. Dat resulteerde in gemiddeld 25 procent duurdere reserveonderdelen oftewel jaarlijks 56 miljoen euro extra inkomsten.

Juridische stappen

De onderzoekers stellen dat de twee Franse  fabrikanten in de afgelopen tien jaar hun klanten anderhalf miljard euro extra hebben berekend. Partneo-bouwer Boutboul heeft volgens De Standaard juridische stappen ondernomen tegen de concerns: hij vermoedt dat ze prijsafspraken hebben gemaakt.

Tags: , , , , , ,

Gabriel Goffoy sales director…Michelin: banden 100%…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties

    nog geen reacties