bekeken: 446 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Belgen zien geen alternatief voor auto

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 5 februari 2019, 13:53

Leestijd: 2 minuten

Twee op de drie Belgen rijden voornamelijk met de auto naar het werk, onder meer omdat ze met het openbaar vervoer langer onderweg zijn of geen goede aansluitingen hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek van Indiville bij zo’n 1000 Belgen in opdracht van auto- en tweewielerfederatie Febiac. Ruim een op de drie Belgen is er anderzijds van overtuigd dat ze zelf de files mee kan oplossen door beter na te denken over welk vervoersmiddel ze gebruiken.

Openbaar vervoer

Twee op de drie Belgen (70 procent) gebruiken vooral de auto om naar het werk te gaan met als belangrijkste reden de ontbrekende schakels bij het openbaar vervoer. Bijna één op de vier ondervraagden (38 procent) neemt de auto, omdat het met de bus of de trein langer duurt of omdat er geen goede aansluitingen zijn (34 procent). Een derde omdat het praktisch onmogelijk is vanwege de job (36 procent). Van alle ondervraagde pendelaars gebruikt de helft (50 procent) enkel en alleen de wagen om naar het werk te gaan. Het percentage pendelaars die de wagen gebruiken in combinatie met het openbaar vervoer is 11 procent.

Combimobiliteit

“Ik zie nog veel ruimte om de diversiteit aan vervoersmiddelen dat ons land rijk is, beter op elkaar af te stemmen en te laten samenwerken. Het is belangrijk dat de overheid onder meer de wegen- en parkeerinfrastructuur aanpast om combimobiliteit makkelijker en vanzelfsprekend te maken, bijvoorbeeld door meer randparkings vlakbij een bus- of tramhalte of kwaliteitsvolle parkings aan stations, zodat mensen vlotter kunnen overstappen om het traject naar hun bestemming(en) te vervolledigen”, zegt Luc Bontemps, gedelegeerd bestuurder van Febiac.

Het combineren van je traject met verschillende vervoersmiddelen, is volgens veel experts één van de oplossingen om het mobiliteitsprobleem te verminderen. Toch gelooft bijna de helft (45 procent) van de ondervraagden niet dat die zogenaamde combimobiliteit de files zal oplossen: slechts een op de zes (18 procent) vindt van wel. Opvallend daarbij is dat jongeren er wel meer in geloven dan ouderen. Bijna de helft van de jonge mensen tussen de 18 en de 30 jaar gelooft erin dat ze met combimobiliteit de files kunnen oplossen. Bij wie ouder dan dertig is, daalt dat cijfer naar 34 procent.

Tags: ,

10,2 procent minder…‘Brexit treft im- en export…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.