bekeken: 1145 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Belgische autodealer op 0,5% winstmarge

DOMEIN:

Geplaatst op: 14 januari 2020, 12:32

Leestijd: < 1 minuut

De gemiddelde netto winstmarge van Belgische merkdealers bedraagt nog maar een half procent. Dat zegt Pieter Van Bastelaere, directeur van brancheorganisatie Traxio, in dagblad De Standaard.

Hij baseert zich op de analyse, een maand terug, van zo’n zeventienhonderd jaarrekeningen. “Het nulpunt komt stilaan in zicht.” Van Bastelaere wijst naar de autofabrikanten. Door hun kostbare transitie naar elektrisch, autonoom en connected rijden zouden zij minder middelen dan voorheen hebben om hun dealers een winstmarge te gunnen. “Om al die investeringen te betalen, beknibbelen ze op de marges die vroeger naar de dealers gingen”, aldus de ceo van Traxio.

Grote volumes

In het artikel reageert onder anderen Eric Berkhof, algemeen directeur Van Mossel Automotive Groep. Middels dealerovernames wordt deze Nederlandse marktpartij steeds actiever in België. “De marges zijn ontzettend klein”, beaamt Berkhof. “Hoe wij nog winst maken? Het is een klein beetje van alles: een beetje marge op de verkoop, een beetje op het onderhoud, een beetje op de financiering. Die allemaal opgeteld moeten het leefbaar maken. Maar daarbij moet je grote volumes draaien, want anders kan je de markt geen antwoord meer geven.” Dat fabrikanten zouden de consolidatie afdwingen bij dealers weerspreekt Berkhof. “Ik heb met alle merken een goede relatie. We hebben immers hetzelfde doel voor ogen: zo veel mogelijk auto’s verkopen.” In de voorbije twee decennia is het aantal merkdealers in België afgenomen van 6.100 naar 1.800.

Tot en met komend weekeinde vindt editie 98 van de Brussels Motor Show plaats.

Fastned verwerft dertien…Pieter Van Bastelaere benoemd…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties