fbpx
bekeken: 175 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

BlackCycle: nieuwe band uit versleten band

DOMEIN:

Geplaatst op: 8 september 2020, 14:36

Leestijd: < 1 minuut

Michelin is de coördinator van het project BlackCycle, dat nieuwe banden uit versleten banden wil maken. Er zijn dertien organisaties bij betrokken, die ernaar streven dat in Europa binnen vijf tot zes jaar in Europa bijna één op de twee versleten banden via deze cyclus wordt verwerkt.

Het project verenigt zeven industriële partners, vijf research- en technologieorganisaties en een innovatiecluster in een Europees consortium. Het ontwikkelt specifieke oplossingen om duurzame grondstoffen voor banden te produceren: versleten banden inzamelen en grondstoffen selecteren, pyrolyse optimaliseren, olie raffineren en beoordelen, ovenprocessen optimaliseren en de prestaties van duurzame banden beoordelen.

Circulair

Het totale budget voor BlackCycle bedraagt circa 16 miljoen euro, waarvan circa twaalf miljoen uit Europese financiering. Het consortium is in vijf Europese landen gevestigd (Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Griekenland). Het gezamenlijke streven is een circulaire bandeneconomie in Europa te ontwikkelen.

Elk jaar worden wereldwijd 1,6 miljard nieuwe banden verkocht, hetgeen neerkomt op meer dan 26 miljoen ton. Tegelijkertijd ontstaat er eenzelfde hoeveelheid aan versleten banden. Die bieden een enorm, en slechts gedeeltelijk geëxploiteerd, potentieel aan terug te winnen grondstoffen. De huidige processen voor verwerking van versleten banden zijn niet circulair en brengen volgens Michelin weinig materialen voort die opnieuw kunnen worden gebruikt in de bandenindustrie. Omdat er niet genoeg oplossingen zijn om versleten banden tot waarde te maken binnen de EU, wordt bovendien meer dan de helft van de versleten en tweedehands banden vanuit de EU geëxporteerd naar verre landen.

Waardeketen

Het BlackCycle project beoogt een volledige waardeketen te creëren, ontwikkelen en optimaliseren – van versleten banden tot aan secundaire grondstoffen. Doel is nergens in de keten middelen te verspillen en speciale aandacht te schenken aan de impact op het milieu. De SRM’s worden gebruikt voor nieuwe personen- en bedrijfswagenbanden die in Europa en elders ter wereld op de markt zullen worden gebracht. Hierdoor heeft de BlackCycle waardeketen een kleinere CO2-voetafdruk (zie figuur 2). Per kilo band wordt er 0,93 kg CO2 minder uitgestoten. Ook worden er per kilo gebruikte banden minder fossiele middelen gebruikt (0,89 kilo minder).

Glasurit introduceert 100 LineDeldo levert Minerva…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties