bekeken: 347 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

‘Brexit treft im- en export Zeebrugge hard’

DOMEIN: Retail

Geplaatst op: 6 februari 2019, 07:33

Leestijd: 1 minuut

De Brexit zal grote gevolgen hebben voor de import en export van nieuwe personenwagens in de haven van Zeebrugge.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws op zijn website. Het nieuwsmedium baseert zich daarbij op de masterthesis van handelsingenieur Liese Vermeiren.

Koopkracht

Vermeiren onderzocht de afhandeling van nieuwe personenwagens in Zeebrugge “De handel van en naar het VK maakt in de haven van Zeebrugge 46 procent van de totale trafiek uit”, zegt Vermeiren. “In Antwerpen is dat ‘slechts’ 6,2 procent.”

In de aanloop naar de Brexit is de export van nieuwe wagens naar het VK in 2017 en 2018 al met 20 procent gedaald. “Door de dalende koers is de koopkracht van de Britse gezinnen veel lager, waardoor het aankopen van luxegoederen, zoals auto’s, wordt uitgesteld.”

WTO

In het geval van een harde Brexit is de impact het grootst. “Auto’s worden dan onder WTO-regels behandeld met een importheffing van 10 procent voor de auto’s zelf en 4,5 procent voor onderdelen. Dit zou leiden tot een daling van de export met 30 procent en van de import met 20 procent.”

Een vrijhandelsakkoord tussen de EU en het VK zou de importheffingen voor afgewerkte auto’s tot 5 procent beperken, maar kan nooit al per 29 maart in werking treden. “Het zou voorafgegaan worden door een jarenlange overgangsperiode tijdens dewelke onderhandelingen kunnen plaatsvinden.”

Tags: , , ,

Belgen zien geen alternatief…Diesel EU van 41,2 naar 34,1…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.