bekeken: 532 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Commotie om Vlaams uitstel detectie dieselfilter

DOMEIN:

Geplaatst op: 25 mei 2020, 10:46

Leestijd: < 1 minuut

Het besluit van de Vlaamse mobiliteitsminister Lydia Peeters om gebruik van meetapparatuur die fraude met dieselfilters opspoort uit te stellen, heeft bij de partners binnen de Vlaamse regering en daarbuiten verbazing gewekt.

Vanuit Wallonië en Brussel, waar invoering van de apparatuur vooralsnog gewoon doorgaat, klinkt de vrees voor ‘autokeuringstoerisme’: dieselrijders met gemanipuleerde of verwijderde roetfilters die naar Vlaanderen trekken om daar de keuring te laten verrichten.

Volgens cijfers van VAB rijden in ons land zo’n 165.000 diesels met een defect of expres onklaar gemaakt filter. Manipulerende eigenaren hopen de prestaties van hun voertuig op het gebied van acceleratie en verbruik te verbeteren. Dergelijke wagens stoten echter na de ingreep soms tot duizend keer meer fijnstof en roet uit dan dieselauto’s die wel beschikken over een goed functionerend filter. Vlaanderen, Brussel en Wallonië beslisten daarom in 2018 om apparatuur aan te kopen die dergelijke fraude beter kan opsporen. De ingebruikname zou later dit jaar volgen.

Wettelijk kader

Nu minister Peeters echter bij nader inzien liever wacht op nieuwe Europese richtlijnen, blijft het vervuilingsprobleem bij gebrek aan wettelijk kader tot nader order bestaan. Technisch is er geen belemmering: de detectieapparatuur en de bijbehorende expertise zijn voorhanden. De coalitie in Vlaanderen wil meer duidelijkheid over het uitstel. Ook dringt ze erop aan dat Peeters haar beslissing herziet, temeer omdat het nog jaren kan duren eer de Europese richtlijnen er zijn. Voorlopig blijven de drie proefapparaten van de autokeuring ongebruikt.

Cornelis van Leeuwen, in het…Maxus via Alcomotive in…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties