bekeken: 2065 x
Waardeer dit artikel:
55 votes, average: 2,51 out of 555 votes, average: 2,51 out of 555 votes, average: 2,51 out of 555 votes, average: 2,51 out of 555 votes, average: 2,51 out of 5
(2,51)
(Inloggen is vereist)

D’Ieteren wint zaak tegen dealer

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 25 november 2016, 10:18

Leestijd: 1 minuut

De vroegere Audi-garage Latem Motors heeft een rechtszaak verloren die zij had aangespannen tegen D’Ieteren Auto – inzet: elf miljoen euro. Het autobedrijf verzette zich tegen de opzegging van zijn contract, onderdeel van een drastische reductie van het dealernetwerk.

Zaakvoerder Philippe Schotte mocht van D’Ieteren Auto niet langer zijn Audi-concessie uitbaten. De invoerder wil het bestaande netwerk van 171 concessiehouders vóór 2020 gereduceerd hebben tot 26, regionaal opererende bedrijven. Grotere schaal is volgens D’Ieteren Auto nodig om de overblijvende dealers een betere rendabiliteit te bieden.

In dat kader werd Latem Motors door de invoerder verplicht om zijn Audi-nering te verkopen aan zo’n geplande grootschalig opererende dealer, MIG Motors in Gent. Na de weigering zette D’Ieteren vorig jaar de concessie stop. Veel garagehouders hebben de zaak met belangstelling gevolgd, omdat zij in een vergelijkbare situatie zitten. Nogal wat (doorgaans kleinere) vestigingen zijn al tientallen jaren in familiehanden.

D’Ieteren Auto heeft inmiddels achttien regionale ‘superdealers’ aangesteld. In het financieel-economisch dagblad De Tijd weerspreekt CEO Gorteman geluiden als zou hij toewerken naar een volledig eigen dealernetwerk. De invoerder krijgt drie ‘market area leaders’ in Antwerpen, Mechelen en Brussel, goed voor twintig procent van de volumes. Daar blijft het volgens Gorteman bij. “We zijn blij met die twintig procent. D’Ieteren gelooft in een onafhankelijk netwerk en dat willen we zo houden.”

De schadevergoeding was opgebouwd uit onbetaalde commissies, bonussen en wisselstukken. In plaats van elf miljoen euro ontvangen van D’Ieteren Auto moet Schotte de opponent nu zelf betalen: 110 duizend euro voor te laat betaalde rekeningen. Volgens de Gentse rechtbank van koophandel is zijn eis ongegrond. Daarmee is een precedent gecreëerd voor andere opgezegde concessiehouders. Latem presenteert zich op zijn website nu als ‘onafhankelijke verdeler gespecialiseerd in Audi’.

Tags: , , , ,

Uitstoot CO2 kan naar 70 gram…Black Friday bij Arval
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.