fbpx
bekeken: 413 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Extinction Rebellion verliest rechtszaak Febiac

DOMEIN:

Geplaatst op: 23 september 2020, 14:48

Leestijd: < 1 minuut

Milieuorganisatie Extinction Rebellion heeft de rechtszaak verloren die ze kort voor aanvang van de Autosalon had aangespannen tegen Febiac. Niet alleen kreeg ER inhoudelijk ongelijk, ook moet ze de proceskosten à 2.400 euro van de autofederatie vergoeden.

Op 18 januari organiseerde de groepering een protestactie tegen de autobeurs. Ze bekladde auto’s en poogde bezoekers tegen te houden. De politie verrichtte 185 zogeheten ‘administratieve aanhoudingen’. Die waren juridisch mogelijk geworden na een verzoek bij de lokale overheid, ingediend door Febiac uit vrees voor onrust. Het dwangbevel bedroeg tien euro voor ieder individu dat de Autosalon zou proberen te verstoren.

Eigen stand

De arrestaties vormden de climax in een touwtrekken tussen beide partijen. Tien dagen voor aanvang kondigde Extinction Rebellion bij Febiac protestacties aan, te houden op het beursterrein. Daarop bood Febiac de milieuorganisatie een eigen stand aan om haar standpunten te verkondigen. Met als voorwaarde dat ze zou afzien van verdere acties. De optie werd afgeslagen, waarna Febiac een dwangbevel aanvroeg. Voor de rechtbank probeerde ER dat verzoekschrift te annuleren, omdat ze de urgentie van de maatregel betwistte.

Waarschuwing

Nu blijkt dat de rechter in kort geding het standpunt van Febiac huldigt, zo meldt L’Echo. Er was voor de federatie inderdaad voldoende aanleiding om haast te betrachten, gezien de aard van de waarschuwing en de korte tijd die nog restte tot de beursopening. Bovendien hadden milieuactivisten het eerder ook al voorzien op de autoshow. De schadeclaim van ER ter hoogte van 29.000 euro aan het adres van Febiac is afgewezen. In plaats daarvan moet de milieubeweging de proceskosten van de opponent betalen, nog afgezien van de 185 keer tien euro aan dwangbevelen.

Bandenlabel 2.0: (r)evolutieEV vraagt veel van…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties