bekeken: 542 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Hof vernietigt mobiliteitsvergoeding

DOMEIN: Leasing

Geplaatst op: 24 januari 2020, 13:06

Leestijd: 1 minuut

Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling waarmee werknemers hun bedrijfswagen kunnen omruilen voor een nauwelijks belaste vergoeding in cash vernietigd. De christelijke vakbond ACV, het socialistische ABVV en drie klimaatorganisaties hadden een klacht ingediend tegen de wet.

Dat bericht de zakenkrant De Tijd op zijn website.

Discriminatie

Een van de bezwaren tegen de regeling was dat cash for cars leidt tot een ongelijke fiscale behandeling van loon. Het cashvoordeel dat in de plaats van de wagen komt, wordt minder belast dan gewoon brutoloon. Omdat enkel wie een bedrijfswagen heeft een beroep kan doen op dat fiscaal gunstregime, ontstaat een discriminatie.

Een andere reden is dat de regeling onvoldoende garanties biedt dat er uiteindelijk minder wagens zijn. Wie de cashvergoeding krijgt, kan die immers gebruiken om een tweedehandswagen te kopen.

“Zowel de algemene opzet als bepaalde aspecten van de concrete uitwerking zijn problematisch in het licht van de grondwettelijke beginselen van gelijkheid en niet-discriminatie”, oordeelt het Grondwettelijk Hof.

Overgangsregeling

De vernietiging van de regeling gaat in op het einde van dit jaar. Mensen die al in het systeem zijn gestapt, krijgen zo de tijd alternatieven te zoeken. Het mobiliteitsbudget, het alternatief dat de sociale partners hebben uitgewerkt, blijft wel bestaan.

Meer dan half miljoen…Camera houdt passagiers in de…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties

    nog geen reacties