bekeken: 349 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(4,00)
(Inloggen is vereist)

Marges merkverdelers ook in 2018 gedaald

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 12 december 2019, 10:37

Leestijd: 1 minuut

De marges bij de merkverdelers zijn in 2018 verder gedaald. Dat blijkt uit een analyse door Traxio naar de financiële gezondheid van de autodistributie in België.

Zowat 1.800 jaarrekeningen van bedrijven die actief zijn in de sector werden onderzocht. Daarbij draaide het om zes indicatoren: de bruto- en nettomarges, het nettorendement op eigen vermogen, de schuldgraad, de liquiditeitsratio en het aantal dagen voorraad.

Bij de analyse van de jaarrekeningen vorig jaar werd al een daling van de marges vastgesteld. Dit jaar zien de onderzoekers een verdere verslapping. Voor 2018 gaat het om een afname van 0,36 procentpunt tot 2,75 % brutomarge, en min 0,54 % tot 1,02 % nettomarge. De door IDEA Consult berekende financiële gegevens slaan enkel op vennootschappen en dus niet op eenmanszaken. Er is telkens een onderscheid gemaakt naar segment (personenwagens, lichte bedrijfsvoertuigen en trucks, multi-segment), naar gewest en naar type merkverdeler (agent, concessiehouder of succursale).

Fiscaliteit

Traxio noemt diverse oorzaken voor de teruggang. Zo is er de minder positieve economische situatie, waar de automotive sector niet van gespaard blijft. Van negatieve invloed is ook de politieke context, die een zware impact heeft op de fiscaliteit en de geldende reglementering. De toename van het aandeel van de fleetmarkt weegt op de rendabiliteit in de naverkoop. Daarnaast is er het gebrek aan gekwalificeerde arbeidskrachten, waardoor de lonen moeten verhoogd worden. Tot slot stellen constructeurs steeds hogere eisen waardoor bijkomende investeringen nodig zijn.

Tags: , , , ,

Europese goedkeuring voor…Occasiehandelaars zien markt…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties

    nog geen reacties