bekeken: 258 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Minder stress en meer rijcomfort door zelfrijdende auto’s

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 7 november 2018, 12:52

Leestijd: 2 minuten

Een kwart van Belgen is voor snelle invoering van zelfrijdende auto’s. De helft verwacht dat zelfrijdende auto’s minder ongevallen veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van Bosch.

Als het op geautomatiseerd rijden aankomt, zijn de Belgen eerder terughoudend. Iets meer dan de helft verwacht dat zelfrijdende auto’s minder stress en meer rijcomfort met zich meebrengen. Maar een snelle invoering van zelfrijdende auto’s is voor een meerderheid van de Belgen niet nodig. Slechts 11 procent van de Belgen zou zijn kinderen door een zelfrijdende auto naar school of naar de sportclub laten brengen. België scoort hiermee – samen met Duitsland – het laagst van de dertien door Bosch bevraagde landen (België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, VK, Turkije, Verenigde Staten, Japan, Rusland, China en Brazilië).

Functies

Op de vraag welke functies een zelfrijdende auto moet uitvoeren, antwoordt 57 procent van de ondervraagde Belgen ‘de auto parkeren’. Een parkeerplaats vinden of uit een parkeerplaats rijden is voor de helft van de Belgen een belangrijke functie. Ook rijden tijdens files wordt door 44 procent van de ondervraagden als nuttig gezien. Een kwart van de Belgen (24 procent) vindt het overnemen van de stuurfuncties een belangrijke taak.

Stress

Meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagde Belgen verwacht dat zelfrijdende auto’s minder stress en meer rijcomfort met zich meebrengen. De helft verwacht ook dat zelfrijdende auto’s minder ongevallen veroorzaken. Een kwart (24 procent) van de Belgen is voorstander van een snelle invoering van zelfrijdende auto’s.

Als de auto zelfstandig aan het rijden is, zouden de Belgen voornamelijk uit het raam kijken en van het landschap genieten (55 procent) of met de passagiers praten (55 procent).

Daarnaast zijn Belgen niet echt overtuigd dat een zelfrijdende functie een auto aantrekkelijker maakt (29 procent van de Belgen is het met die stelling eens) en het zet hen ook niet aan om een nieuwe auto te kopen (18 procent is hiermee akkoord) of te kiezen voor nieuwe vormen van mobiliteit, zoals bijvoorbeeld zelfrijdende deelauto’s (20 procent).

Ritten

De meesten willen de zelfrijdende auto vooral gebruiken tijdens langere ritten (56 procent), op de snelweg (48 procent) of om op vakantie te gaan (48 procent). Tijdens kortere ritten of wanneer er passagiers in de auto zitten, rijden de Belgen liever zelf. Dat verklaart wellicht ook waarom slechts 11 procent van de ondervraagde Belgen zijn kinderen door een zelfrijdende auto naar de sportclub of naar school zou laten brengen.

Highway Assist

De Highway Assist van Bosch is een gedeeltelijk geautomatiseerde rijfunctie die de reis veiliger en minder stresserend maakt voor de bestuurder. Dit nieuwe systeem, aanwezig in alle voertuigen van het Maserati-aanbod MY 2018, combineert de functies ACC Stop & Go en Lane Centering en beheerst op die manier de snelheid, de versnelling en het remgedrag van de auto.

 

Tags: , , ,

Achter de schermen bij TexaSchaeffler haalt productie weg…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.