fbpx
bekeken: 1301 x
Waardeer dit artikel:
133 votes, average: 2,68 out of 5133 votes, average: 2,68 out of 5133 votes, average: 2,68 out of 5133 votes, average: 2,68 out of 5133 votes, average: 2,68 out of 5
(2,68)
(Inloggen is vereist)

Multitaskende smartphonegeneratie ziet geen graten in gsm’en achter stuur

DOMEIN:

Geplaatst op: 9 september 2016, 09:55

Leestijd: < 1 minuut

95% van de Vlamingen vindt het gevaarlijk om te gsm’en achter het stuur. Desondanks: 42% geeft toe zijn smartphone te gebruiken tijden het rijden. 1 op de 5 zegt zelfs dat het de belangrijkste oorzaak is van verkeersongevallen, blijkt uit onafhankelijk onderzoek van verzekeraar Fidea.

Boetes helpen niet, bewustwording daarentegen wel. Middels de ‘Smartphone Free Driver’-campagne roept de verzekeraar dan ook op tot 40 dagen zonder smartphone in de wagen. Onder meer veldritlegende Sven Nys schaart zich achter de actie. Eerder deze zomer lanceerde Fidea op de luchthaven van Charleroi ook al een affichagecampagne rond hetzelfde thema.

“Wat ons zorgen baart is dat leeftijd bepalend is voor de perceptie van gevaar”, zegt Christel Michiels, woordvoerster van Fidea. “Millennials, niet toevallig de generatie die vergroeid is met de smartphone, zien significant minder problemen bij het gebruik ervan achter het stuur. Bij de 18- tot 24-jarigen vindt 42% dat ontzettend gevaarlijk, bij de 25- tot 34-jarigen 53%.”

berichten versturen 74%
niet-handenvrij telefoneren 68%
sociale media bekijken 29%
agenda of mailbox raadplegen 27%
selfies, foto’s of video’s nemen 16%
spelletjes spelen 13%

De helft van de Pokémon Go-spelers speelt bijvoorbeeld weleens aan het stuur. Opvallend is dat we dergelijk gedrag snel nuanceren: “Ja, gsm’en achter het stuur is gevaarlijk, maar als ik toch stilsta kan het niet veel kwaad.” Niet toevallig houdt 54% zijn smartphone dan ook binnen handbereik in de auto. De helft bekijkt meldingen tijdens stilstaan en 42% vindt zelfs dat het gebruik van de smartphone tout court zou moeten worden toegelaten aan het rood licht of in de file. Nochtans is net dat gedrag een oorzaak van vele kop-staartbotsingen.

Recordaantal exposanten…Jongeren bewust van rijgedrag…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties