bekeken: 1477 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Nieuwe bestelbon voor verkoop voertuigen

DOMEIN:

Geplaatst op: 29 oktober 2019, 12:02

Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 november 2019 treedt een nieuw koninklijk besluit in werking betreffende de verkoopovereenkomsten voor autovoertuigen aan particulieren. Dat legt specifieke vermeldingen op in de overeenkomst en de overhandiging van een beschrijvende staat van het voertuig als het tweedehands verkocht wordt. Traxio heeft de bestelbon aangepast. De nieuwe versie is nu op papier beschikbaar.

De overeenkomst die een professionele verkoper aan een particulier bindt, valt onder het consumentenrecht. De evolutie daarvan op Europees niveau, maakte een grondige herziening van de Belgische wetgeving noodzakelijk. Die beperkte zich sinds 2001 immers tot het regelen van de verkoop van nieuwe voertuigen.

Om de contractuele verbintenissen na te komen, is gepaste informatie aan de consument vereist. Deze laatste moet volledige en relevante informatie ontvangen die een invloed kan hebben op zijn aankoopbeslissing. In 2019 heeft de wetgever in overleg met de sector verschillende maatregelen aangenomen om de koper, maar ook de markten voor de verkoop van nieuwe en tweedehandsvoertuigen te beschermen. Deze tussenkomst werd geconcretiseerd door de opeenvolgende inwerkingtreding van drie nieuwe wetten, de eerste betreffende de Car-Pass, de tweede met betrekking tot het afficheren van de WLTP-testresultaten en de derde tot slot inzake de verkoopovereenkomst.

Checklist

Concreet moet elke professional die een tweedehandsvoertuig aan een particulier verkoopt vanaf 1 november 2019 een verkoopovereenkomst of een bestelbon opstellen met daarin een reeks gegevens zoals bepaald door het koninklijk besluit van 5 april 2019, evenals een checklist van 113 punten met daarin een beschrijvende staat van het voertuig, zijn onderdelen en componenten. Deze informatie dient als aanvulling op de gegevens die al sinds 1 maart 2019 meegedeeld moesten worden, met name de historiek van het voertuig en de andere gegevens van de Car-Pass.

Als het om een tweedehandsvoertuig gaat moet de verkoper als bijlage bij de overeenkomst een conform document voegen waarin de staat van het voertuig wordt beschreven aan de hand van 113 punten overeenkomstig 3 beoordelingscriteria: ‘in orde’, ‘sporen van slijtage’ of ‘te herstellen’. Deze checklist maakt integraal deel uit van de verkoopovereenkomst en is bijgevolg als dusdanig verplicht.

Belangrijk

“Dit is een erg belangrijk document. De koper kan zich er zo van verzekeren dat het geleverde voertuig wel degelijk overeenstemt met het voertuig zoals vermeld in de overeenkomst”, benadrukt Patrick Piret, juridisch adviseur bij Traxio. “Naast de leeftijd en de kilometerstand van het voertuig kunnen op deze manier de redelijke verwachtingen van de consument beter bepaald worden. Dat is ook het idee achter de checklist. De klant krijgt zo precies mogelijk informatie over de staat waarin het voertuig zich bevindt, zodat hij bij een probleem niet kan zeggen dat hij niet op de hoogte was.”

Ewoud Van der Heyden marketing…Febiac mist plan achter ban op…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties