fbpx
bekeken: 273 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(4,00)
(Inloggen is vereist)

Onderzoek Car-Pass bedrijven in occasiemarkt

DOMEIN:

Geplaatst op: 14 september 2020, 09:04

Leestijd: 2 minuten

Car-Pass bevroeg tijdens de zomermaanden (juni, juli, augustus) 180 bedrijven die actief zijn op de tweedehands markt. Het meest geciteerde probleem: de moeilijkheid om op korte termijn een tweedehandskeuring te laten uitvoeren.

“De beslissing van de meeste keuringstations om uitsluitend op afspraak te werken zal hier niet vreemd aan zijn”, zegt Car-Pass. 41% van de bedrijven had ook te kampen met waardeverlies van hun bedrijfsvoorraad. Dit probleem stelde zich meer bij voertuigen ouder dan 2 jaar. Gezien de aanhoudende sterke vraag, groeit ook de bezorgdheid om geschikte voertuigen te kunnen vinden op de markt. Deze vrees bestaat logischerwijs vooral bij ondernemingen die zich toeleggen op bijna nieuwe occasies.

Grootste uitdagingen occasiemarkt

 • langere termijnen afspraak keuring 66,67%
 • waardeverlies van de stock 41,11%
 • sourcing van geschikte voertuigen 30,56%
 • financiering van de stock 25,00%
 • afzeggingen van bestellingen 17,78%

Car-Pass (foto) keek tevens naar het segment tweedehands voertuigen waarin de 180 bevraagde autobedrijven gespecialiseerd zijn: bijna nieuwe voertuigen 14,44%, voertuigen jonger dan 2 jaar 21,11%, voertuigen tussen 2 en 5 jaar 37,78%, voertuigen ouder dan 5 jaar 26,67%. Het aantal afzeggingen van bestellingen viel best mee, blijkt uit de enquête. Slechts 1 bedrijf op 4 had problemen om de stock te blijven financieren.

Profiel ondervraagde bedrijven

 • merkdealer 35%
 • autohandelaar 38,33%
 • onafhankelijke garage 20,56%
 • overige 6,11%

Budget

Er werden tijdens de drie zomermaanden 20% meer tweedehands auto’s ingeschreven. Daarmee is de inzinking ten gevolge van de lock down bijna volledig weggewerkt. De achterstand op jaarbasis bedraagt nog slechts 4%, wat in schril contrast staat met de inschrijvingen van de nieuwe personenwagens die een daling van 26%. De sterke heropleving van de vraag naar occasies was in het begin een inhaaloperatie. Maar er zijn volgens de autobedrijven ook andere factoren die de markt positief beïnvloeden.

Levertermijnen

In de enquête van Car-Pass meent 60% dat de onzekere economische toestand, de kopers naar de tweedehands markt drijft. Anderzijds hebben heel wat particulieren budget kunnen uitsparen omdat ze hun vakantieplannen in rook zagen opgaan. Dat budget hebben ze aangewend voor de (vervroegde) aankoop van een auto. Gezien de levertermijnen van nieuwe wagens door Covid-19 hoogst onzeker waren, hebben ook heel wat klanten gekozen voor een onmiddellijk beschikbare tweedehands. De aankopen omwille van een autovakantie of als alternatief voor het openbaar vervoer, lijken minder doorslaggevend.

Factoren die occasiemarkt positief beïnvloeden

 • economische onzekerheid 59,44%
 • geannuleerde buitenlandse reizen 42,78%
 • langere levertijden nieuwe wagens 31,67%
 • stijgende occasiemarkt is trend laatste jaren 26,67%
 • schrik om openbaar vervoer te gebruiken 23,89%
 • auto nodig om op reis te gaan 19,44%

Terugval

Vanwege de sterke groei bestaat het risico op een terugval tijdens de laatste 4 maanden van 2020. De bedrijven verwachten dat die kans eerder klein is dwz. er zijn ongeveer evenveel optimisten als pessimisten. De bedrijven actief in het wat oudere segment zijn over het algemeen negatiever dan de anderen.

Deldo levert Minerva…Niet afwachten, vandaag…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties