bekeken: 410 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Rechter vindt Uber illegaal in Brussel

DOMEIN:

Geplaatst op: 4 januari 2019, 15:16

Leestijd: < 1 minuut

Enkel bestuurders met een taxilicentie (inclusief lichtbak op het dak) mogen van de Brusselse rechtbank van koophandel betaalde personenritten verzorgen in de hoofdstad. Daarmee riskeert Uber een dwangsom van tienduizend euro per overtreding, met een maximum van 1 miljoen euro.

De gerechtelijke beslissing gaat voort op die van september 2015, toen de zonder verplichte vergunning werkende formule Uberpop werd verboden. Volgens de jongste uitspraak moet elke dienst op het gebied van betaalde autoritten beschikken over een lichtbak. Uber heeft die niet.

Het blijft echter niet geheel duidelijk of de variant Uber X nu een officiële taxidienst is of een ‘gewone’ limousinedienst. In dat laatste geval huurt de klant een voertuig met chauffeur, wat iets anders is dan een echte taxirit afnemen. Bovendien is een officiële taxivergunning een stuk duurder dan een vergunning voor ritten met een limousine. Gezien die gebleven juridische onduidelijkheid is het niet aannemelijk dat Uber nu gaat stoppen met zijn activiteiten in Brussel.

Taxibedrijven GTL

In een reactie zegt Uner “teleurgesteld” te zijn dat de rechter nog geen definitieve uitspraak heeft gedaan in de kwestie. Volgens het bedrijf moet een andere rechtbank zorgen voor helderheid. In afwachting daarvan blijft het volgens Uber voor chauffeurs en hun klanten ‘business as usual’. De koepel van taxibedrijven (GTL) stelt in een reactie dat de regering van gewest Brussel het eigenlijk niet aandurft om Uber geheel en al te verbieden.

Cars on the Web benoemt…Keuring oldtimers in 2019 en…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties