fbpx
bekeken: 257 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Recordzomer voor kampeerwagens

DOMEIN:

Geplaatst op: 28 augustus 2020, 08:20

Leestijd: 2 minuten

Traditioneel worden heel wat kampeerwagens besteld in het najaar (levering en inschrijving tijdens het volgende voorjaar) of in het voorjaar (met levering en inschrijving voor het begin van de zomervakantie). Niet zo dit jaar: tijdens de corona-lockdown zijn namelijk zowel de verkoop als de inschrijvingen van nieuwe kampeerwagens in april met ongeveer 80 procent gedaald (van 635 in 2019 naar 125 in 2020), om in juni te exploderen met +84 procent tot een absoluut record van 1006 nieuw ingeschreven kampeerwagens.

De inschrijvingen van tweedehandse kampeerwagens volgen dezelfde tendens. Ook de vraag naar huurcampers ging door het dak. Dat maakt brancheorganisatie Traxio bekend.

Veilige bubbel

Deze zomerse piek kan worden toegeschreven aan twee factoren: een inhaalbeweging van inschrijvingen die tijdens de lockdown niet konden gebeuren, maar ook een sterk toegenomen interesse van mensen die nog snel-snel een kampeerwagen wilden kopen met het oog op de zomervakantie. Dank zij de coronacrisis hebben heel wat mensen de kampeerwagen en diens voordelen voor het eerst ontdekt. De veilige bubbel, de grote mate van zelfstandigheid en de flexibele mobiliteit zijn sterke troeven in deze bijzondere tijden.

Vervangmarkt

Ook de traditionele vervangmarkt is in beweging: heel wat mensen die al een tijd twijfelden over de vervanging van de huidige kampeerwagen, hebben dit jaar beslist tot aankoop van een nieuwe camper. De combinatie van aankopen door het ‘nieuwe’ doelpubliek en de versnelling op de vervangmarkt zijn de belangrijkste oorzaken van de plots toegenomen vraag. Naar alle verwachting zal de vraag terug normaliseren: nu, aan het einde van de vakantieperiode, merkt de sector alvast een daling van het aantal online en offline bezoekersaantallen. In de ons omringende landen merken kampeerwagenverkopers dezelfde tendens.

Verhuur

Zoals verwacht steeg ook de vraag naar huurcampers omdat veel gezinnen dit jaar in hun veilige bubbel wilden reizen. Bij de professionele verhuurders is de capaciteit slechts beperkt uitbreidbaar – het verhuurseizoen duurt slechts een drietal maanden en de waardevermindering na verhuur is aanzienlijk – maar de toegenomen vraag wordt deels opgevangen door een stijgende verhuur tussen particulieren.

Jaartotaal

Hoewel het totale aantal inschrijvingen op dit ogenblik achterloopt ten opzichte van 2019 (van nieuw = -2 procent, tweedehands = -5 procent), verwacht de sector dat de verkoop dit jaar zal eindigen op het niveau van vorig jaar. Door de beperkte beschikbare voorraad kampeerwagens en omdat de productiecapaciteit van nieuwe kampeerwagens in de gespecialiseerde fabrieken slechts beperkt rekbaar is.

SIOD kondigt flitscontrole aan…Winst D’Ieteren daalt met 41…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

vollaert stephan: 28 augustus 2020 om 09:23

hoe zit het dan in de verhuur sector van de campers

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties