bekeken: 272 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Rekeningrijden Brussel nog geen feit

DOMEIN:

Geplaatst op: 29 augustus 2019, 13:07

Leestijd: < 1 minuut

Het plan van de kersverse Brusselse minister voor mobiliteit Elke Van den Brandt om rekeningrijden in te voeren in het Brusselse gewest maakt veel los in België. De reacties zijn zeker niet allemaal positief.

In een interview met zakenkrant L’Echo legt Van den Brandt uit dat de grondslag voor de belasting op de auto van bezit naar gebruik moet. De minister wil kortom dat er minder autogereden wordt in de hoofdstad. Ze geeft daarvoor vijf redenen: klimaat (27 procent van de uitstoot wordt door het transport veroorzaakt), economie (files kosten miljoenen), gezondheid (de lucht in Brussel moet schoner), veiligheid (recente, ernstige ongelukken in Brussel) en welbevinden (mobiliteit brengt veel Belgen stress).

Volgens Van den Brandt is het voldoende wanneer 20 procent van de automobilisten zou kiezen voor een andere vorm van vervoer om de files op te lossen. “Ik wil mensen overtuigen zich anders te verplaatsen, niet door iets van hen af te nemen, maar door hen alternatieven aan te bieden.”

Voorbarig

Sven Gatz van Open VLD noemt de plannen van Van den Brandt voorbarig. Hij benadrukt dat in het Brusselse regeerakkoord staat dat het Brussels Gewest voor het invoeren van kilometerheffing zal samenwerken met het Waalse en het Vlaamse Gewest. Zolang dat overleg niet heeft plaatsgevonden, is elk plan van de Brusselse regering voorbarig, zegt Sven Gatz.

Wagenbelasting

Met de N-VA verschilt Van den Brandt ook van mening, geeft zij toe in het interview met L’Echo. “Ik denk dat de N-VA echt een andere visie heeft op Brussel, politiek en zelfs mobiliteit.”

N-VA-voorman Bart De Wever kwam vorige week in het nieuws met zijn startnota waarin hij een herziening van de wagenbelasting voorstelt. De Wever noemde rekeningrijden in het verleden ‘onvermijdelijk’, maar lijkt niet langer overtuigd dat rekeningrijden het gewenste effect sorteert.

Europese inschrijvingen pieken…NTN-SNR introduceert…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties