bekeken: 1306 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Tarieven bekend lage-emissiezone Gent

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 19 april 2019, 10:18

Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 januari 2020 voert Gent een lage-emissiezone (LEZ) in. Vanaf dan worden de meest vervuilende wagens uit de Gentse binnenstad geweerd.

De lokale toelatingsvoorwaarden worden op dinsdag 23 april 2019 voorgesteld aan de Gentse gemeenteraad.

Categorieën

Of een auto de LEZ of de zone binnen de stadsring (R40) mag inrijden, hangt af van de euronorm van het voertuig. Voor wagens op benzine of aardgas moet de euronorm minstens 2 zijn. Dieselwagens moeten minstens voldoen aan euronorm 5. Op basis van de euronorm worden de voertuigen ingedeeld in drie categorieën:

  • Groen: Voor ongeveer 75 procent van de wagens in Gent verandert er niets bij de invoering van de LEZ. Zij voldoen aan de toelatingsvoorwaarden en mogen de zone automatisch in.
  • Oranje: Voor eigenaars van dieselwagens tussen de 9 en 12 jaar oud (met euronorm 4) is er een uitzonderlijke overgangsmaatregel: zij kunnen de LEZ tijdelijk nog inrijden, maar moeten een toelatingstarief betalen. De prijzen in Gent variëren van 25 euro (voor 1 week) tot 345 euro (voor 1 jaar) voor een personenwagen. Inwoners van de lage-emissiezone met een verhoogde tegemoetkoming in de sociale zekerheid krijgen 60 procent korting op het gewone tarief.
  • Rood: Voertuigen die niet aan de toegangsvoorwaarden voldoen en niet in aanmerking komen voor een tijdelijke toelating, kunnen maximaal 8 keer per kalenderjaar een LEZ-dagpas kopen. Die pas geeft één dag toegang tot de lage-emissiezone en kost 35 euro, net zoals in Antwerpen of Brussel

Boete

Slimme camera’s aan de rand van de LEZ lezen de nummerplaat in en controleren of een voertuig toegelaten is. Wie niet aan de voorwaarden voldoet en toch zonder toelating de LEZ binnenrijdt, krijgt een boete. Het bedrag dat hiervoor aan de gemeenteraad voorgelegd wordt, bedraagt 150 euro.

Alle tarieven verschijnen op 23 april 2019 op de website van de lage-emissiezone.

Ondersteunende maatregelen

De Stad Gent voorziet voor wie in de LEZ woont een slooppremie voor niet-toegelaten voertuigen. De premie bedraagt 1000 euro voor een oude dieselwagen en 750 euro voor een oude benzinewagen. Het budget van de slooppremie is vrij te besteden.

De Stad Gent engageert zich om die slooppremie eenmalig te verlengen tot medio 2020 en voorziet daarenboven in een verhoogde premie van 1125 euro (benzine) en 1500 euro (diesel) voor mensen uit de laagste inkomenscategorie.

Naast de slooppremie voorziet de Stad Gent nog in verschillende andere subsidies om inwoners aan te moedigen om zich op een duurzame manier te verplaatsen: wie een nummerplaat inlevert, krijgt een subsidie voor het openbaar vervoer of voor een elektrische fiets. Ook de instapkost voor autodelen wordt terugbetaald.

Tags: , ,

Inschrijvingen maart 2019…9 mei uitreiking Gouden…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties

    nog geen reacties