fbpx
bekeken: 695 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Testfouten bij Mazda, Suzuki en Yamaha

DOMEIN:

Geplaatst op: 9 augustus 2018, 13:56

Leestijd: < 1 minuut

De Japanse fabrikanten Mazda, Suzuki en Yamaha hebben volgens het ministerie van Transport fouten gemaakt bij tests van het verbruik en de uitstoot van hun voertuigen.

In een flink aantal gevallen gaf het drietal zijn producten het groene licht, ofschoon de tests niet onder de juiste omstandigheden plaatsvonden. Waar het precies aan schortte is niet medegedeeld.

Het ministerie onderzocht diverse testperiodes bij de drie autoproducenten. Bij Suzuki ging men terug in de tijd tot juni 2012. In drie fabrieken van Japans nummer vier in volume is ruwweg de helft van alle 12.819 steekproeven onjuist uitgevoerd. Maar volgens Suzuki zijn geen werkelijke inhoudelijke tekortkomingen op het vlak van emissie en brandstofconsumptie aan het licht gekomen. Voor terugroepacties à la Volkswagen zouden daarom geen plannen zijn.

Excuses

Het ministerie van Transport zegt vergelijkbare onregelmatigheden te hebben vastgesteld bij 3,8 procent van 1875 Mazda’s en 2,1 procent van 335 Yamaha-motorfietsen. Inmiddels heeft Yamaha  toegegeven dat het in de fout is gegaan en excuses aangeboden. Bij zeventien andere industriële  fabrikanten zouden geen missers aan het licht zijn gekomen. Het is nog wachten op de resultaten van lopend onderzoek bij Japanse partners van Audi, Volkswagen en Volvo Cars.

In reactie op het nieuws gingen vandaag op de Japanse beurs de koersen van Suzuki en Yamaha onderuit met ruim vijf procent. De aandelen Mazda kelderden dertien procent, op een verder vlakke Nikkei-handelsindex.

Ondeugdelijk

De nationale overheid kwam in actie na onthullingen, vorig jaar, over ondeugdelijk testwerk door Subaru en Nissan. Vorige maand gaf Nissan toe dat het bij negentien op de Japanse markt verkochte modellen tekort was geschoten bij de bepaling van de uitstoot en het verbruik.

Terugroepactie BMW-diesels na…Acea duwt consument naar…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties