fbpx
bekeken: 456 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(5,00)
(Inloggen is vereist)

Van bandenfabrikant naar ‘mobility service provider’

DOMEIN:

Geplaatst op: 25 juni 2019, 15:42

Leestijd: 5 minuten

Toen Bridgestone persmensen en klanten verzamelde in het Franse Alpe d’Huez om de nieuwe winterband Blizzak LM005 te presenteren, werden de gesprekken in de wandelgangen gedomineerd door ander nieuws: de nakende overname van TomTom Telematics door de bandenfabrikant.

Het nieuws over de geplande overname van TomTom Telematics was begin februari enkele weken oud. Intussen werd de verkoop afgerond: sinds 1 april 2019 is Bridgestone Europe officieel de eigenaar van het Nederlandse telematicabedrijf. Voor TomTom betekent de verkoop dat er dik 900 miljoen euro in de kas vloeit, maar daarvan wordt vervolgens 750 miljoen weer doorgestoten naar de aandeelhouders. Bridgestone, de grootste bandenfabrikant ter wereld, hoopt zich met deze overname te promoveren tot een belangrijke aanbieder van mobiliteitsdiensten in plaats van zich te beperken tot de rol van ‘slechts’ bandenfabrikant.

Dat vroeg om uitleg tijdens de Blizzak-presentatie. Robert Veraart, Manager Consumer Products Benelux bij Bridgestone, begint met te benadrukken dat “banden wel degelijk de kern van de onderneming blijven. De maatschappij verandert echter en onze rol daarin moet mee-evolueren.” Veraart doelt daarbij op data, door velen beschouwd als het nieuwe goud. TomTom Telematics heeft ervaring met de verschillende telematicaoplossingen. Door behalve het voertuig zelf ook de banden ‘connected’ te maken ontstaat een schat aan informatie. “Over het gedrag van onze producten in de dagelijkse praktijk bijvoorbeeld. Op korte termijn ligt de grootste toegevoegde waarde in de transportwereld.”

Nog meer telematica

Bridgestone is buiten deze overname zelf ook betrokken bij verschillende telematicainitiatieven. Zo stapte het eerder in de Franse start-up Xee. “We hebben in Rome niet alleen ons Europees Technisch Centrum,” zegt Veraart, “maar we hebben er ook een digitaal lab voor de ontwikkeling van dergelijke platforms. We kijken vervolgens waar we die het beste in de praktijk kunnen beproeven. Zo hebben we Bridgestone Connect in samenwerking met Speedy gelanceerd. Dit is een app waarmee de consument het voertuig eenvoudig connected maakt.”

De app van Bridgestone biedt niet alleen info over de actuele staat van het voertuig, maar geeft ook voorspellingen over te verwachten onderhoud. Banden vallen daar ook onder. Frankrijk kreeg de primeur, maar verdere uitrol over de grotere landen waar Speedy actief is – niet in België – staat gepland. Ook in Frankrijk getest is het idee van een bandenabonnement, dat Mobox werd gedoopt. Partners waren hier behalve Speedy ook het eigen First Stop-netwerk.

Op het circuit

De 3-Reeks heeft als achterwielaandrijver op deze proef duidelijk het voordeel.
De 3-Reeks heeft als achterwielaandrijver op
deze proef duidelijk het voordeel.

Maar terug naar de presentatie van de Blizzak LM005. Voor de verzamelde klantengroep, bandendistribiteurs en bandenspecialisten, is het winterbandenseizoen begin februari al voorbij. Het pak sneeuw in de Alpen laat evenwel zien dat de timing voor een winterbandenevent zeer geschikt is. Op het circuit staan drie producten van de Volkswagengroep klaar, een Mercedes GLA en een BMW 320d. Geen vierwielaandrijvers, hoewel twee exemplaren die indruk wel wekken met hun SUV-achtige verschijning. De GLA en de Q3 zijn net als de aanwezige A3 en Golf voorwielaandrijvers, terwijl de BMW als enige achterwielaangedreven is. Geen van de beschikbare auto’s staat op concurrerend rubber: om de twintig wielen ligt steevast de nieuwe Blizzak LM005, waar het hier uiteindelijk om gaat.

De uitdaging is stevig. Het parcours is heuvelachtig, compleet met hellingproef en een uitwijkmanoeuvre. De dunne sneeuwlaag bedekt een ijzige ondergrond en dat maakt dat de lamellen in het profiel hier veel meer moeite mee zullen hebben dan met de losse sneeuwstructuur. De verschillen in aandrijflijn laten zich hier direct gelden. De Golf is de enige met een handgeschakelde versnellingsbak en heeft van alle voorwielaandrijvers het minst moeite met de hellingproef. De SUV’s hebben bovendien hun hoge zwaartepunt tegen. De 3-Reeks heeft als achterwielaandrijver op deze proef duidelijk het voordeel.

Voorafgaande test

Bridgestone heeft ook een onafhankelijke test compleet met vergelijkingsmateriaal laten uitvoeren door het commerciële instituut TÜV SÜD. De nieuweling Blizzak LM005 is daarbij afgezet tegen de Continental WinterContact TS860, Goodyear UltraGrip 9, Michelin Alpin 6 en Pirelli Cinturato Winter. Omdat de Bridgestone toen nog niet op de markt was, zijn de testbanden door de fabrikant zelf aangeleverd, terwijl de concurrenten door TÜV SÜD werden aangekocht op de Europese markt. Qua remgedrag op sneeuw en tractie op sneeuw scoorde de Bridgestone steevast zilver, op nat wegdek steevast goud.

De maatvoering is in dergelijke testen van groot belang en dus willen we hierbij nog even meegeven dat dit vijftal getest is onder een VW Golf VII voorzien van bandenmaat 195/65 R15. Hoewel tijdens de persconferentie benadrukt wordt dat de grotere maten met de lagere profielen fors in opkomst zijn, kiest Bridgestone uitgerekend deze maatvoering om door TÜV SÜD te laten testen. Desgevraagd reageert de fabrikant dat deze maat op de Europese markt het meest wordt verkocht. Vandaar deze keuze.

Nieuwe strategie

euromaster_2018-02_1De Blizzak LM005 is een onderdeel van de nieuwe strategie als het gaat om de opbouw van de modellenlijn. Veraart legt uit dat het brede aanbod van typen en maten binnen het programma inmiddels wat aan duidelijkheid te wensen overlaat: “Wederverkopers zoals bandendistributeurs, -specialisten en autobedrijven hebben baat bij een duidelijke opbouw van het gamma en consumenten weten ook beter waar ze aan toe zijn. Op deze manier heeft de wederverkoper niet zo’n brede voorraad nodig en richting de consument kunnen we gezamenlijk een veel krachtiger boodschap brengen. Met het brede programma van vroeger versnipperde de boodschap te makkelijk.”

Onderdeel van die nieuwe strategie is het schrappen van Driveguard als aparte modellijn. “Begrijp me niet verkeerd, de techniek om door te kunnen rijden op een lekke band blijven we voeren. Van de nieuwe Blizzak LM005 zullen midden 2020 24 maten beschikbaar zijn in de Driveguard-versie. Daarmee wordt dan ruim tachtig procent van de marktvraag bediend.” In totaal zal de nieuwe winterband midden 2020 in 156 maten beschikbaar zijn, goed voor negentig procent van de marktvraag in het wintersegment. Of het nu gaat om ‘klassieke’ personenwagens of de tegenwoordig zo hippe en in opkomst zijnde SUV’s, de Blizzak LM005 wil er een antwoord op hebben. Dat blijkt ook uit het feit dat de maten uiteenlopen van 14 tot en met 22 duim.

 

De Blizzak LM005 is een onderdeel van de nieuwe strategie als het gaat om de opbouw van de modellenlijn

 

Allseason

Naast de Blizzak LM005-winterband is er de Turanza T005-zomerband en de Weather Control A005-vierseizoenenband. Die zijn dus allebei ook als Driveguard beschikbaar, afhankelijk van de maatvoering uiteraard. Die Weather Control A005 is niet nieuw, maar wordt tijdens het event toch belicht. Bridgestone houdt er sinds enige tijd namelijk een andere filosofie op na als het gaat om dit marktsegment. Voorheen was altijd het standpunt dat de vierseizoenenband geen plek verdiende in het leveringsgamma op de Europese markt. Deels door de kwaliteit van de eigen internationale productlijn op dat moment, maar ook omdat een vierseizoenenband eigenlijk een compromis is tussen compromissen. Elke zomerband is immers een compromis, net zoals een winterband dat is. Nu combineer je die twee in één product.

Nu is er echter een beter op de marktwensen toegesneden product in de vorm van de Weather Control A005. Dat, in combinatie met het almaar stijgende marktaandeel van het allseason segment (er wordt gerekend met zeven procent marktaandeel), maakt het voor de fabrikant tijd om er ook actief in te willen zijn. De Weather Control A005 is voorzien van de bekende 3PMSF-markering, de norm voor winterbanderkenning, maar in veel (wintersport)landen is die markering alleen niet voldoende. Ook moet het profiel voldoen aan de 4 mm-grens. Dat zou betekenen dat vierseizoenenbanden eerder vervangen moeten worden of dat er alsnog tijdelijk erkende winterbanden gemonteerd moeten worden. Dit geldt vanzelfsprekend voor de hele vierseizoenenmarkt en niet alleen voor de nieuwe Weather Control A005.

Doelgroep

De doelgroep bestaat dan ook vooral uit consumenten met een vrij laag jaarkilometrage, die geen winterse tochten buiten eigen land maken. Op verzoek van Bridgestone is ook deze nieuweling door TÜV SÜD getest onder een Golf VII, in de maat 205/55 R16 welteverstaan. Hierbij bleek de remweg op nat wegdek en op sneeuw korter dan die van de Michelin CrossClimate Plus, die als vergelijkingsmateriaal diende. Bridgestone claimt bovendien als enige in het segment een A-label te hebben binnen de categorie grip op nat wegdek (EU-bandenlabel). Opvallend ten slotte: de nieuweling is ook beschikbaar (in tien maten) met de genoemde Driveguardtechnologie voor auto’s die niet af fabriek zijn uitgerust met runflat-banden.

Febiac wil duidelijkheid over…Lightyear One is Belgisch…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties