bekeken: 910 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Verstrengde keuring van autoruiten

DOMEIN: Schadeherstel

Geplaatst op: 5 maart 2019, 14:09

Leestijd: 1 minuut

De controle van autoruiten tijdens de technische keuring is verstrengd. Die beoordeling is gebaseerd op de Europese richtlijn 2014/45/EU.

Dat meldt de Vlaamse overheid op zijn website. Die is sinds 2014 bevoegd voor de stations van technische keuring die in Vlaanderen gevestigd zijn.

Afkeur

Voortaan zal een voertuig worden afgekeurd als er zich krassen, barsten of verkleuringen bevinden op de voorruit, binnen het schoonmaakgebied van de ruitenwissers. Afwijkingen op de zijruiten zijn reden voor afkeur wanneer het zicht naar de buitenspiegels belemmerd wordt.

Het gaat met name om een barst of vervorming met een lengte van meer dan 100 millimeter in één laag van gelaagd glas, of een barst van meer dan 50 millimeter in twee lagen. Ook een oppervlakkige kras met een breedte van meer dan 5 millimeter is reden voor afkeur. Een doorzichtige beschadiging of verkleuring met een diameter van meer dan 20 millimeter kan ook niet langer, evenals een niet of slecht doorzichtige beschadiging of verkleuring met een diameter van meer dan 10 millimeter. Twee of meerdere kleinere niet of slecht doorzichtige beschadigingen of verkleuringen die op minder dan 10 mm van elkaar liggen, worden beschouwd als één beschadiging of verkleuring.

Strenger

Op basis van de Europese richtlijn 2014/45/EU hebben keuringsstations sinds 17 december 2018 strengere controles van de ruiten uitgevoerd. Vervolgens bleek dat een beschadiging aan een ruit op verschillende manieren kon worden geïnterpreteerd. Daarom werden op 15 februari 2019 de instructies voor de keuringsstations verduidelijkt.

Tags: , ,

Effect WLTP-homologatie lijkt…Ook Partspoint in Amerikaanse…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties

    nog geen reacties