bekeken: 642 x
Waardeer dit artikel:
31 votes, average: 2,02 out of 531 votes, average: 2,02 out of 531 votes, average: 2,02 out of 531 votes, average: 2,02 out of 531 votes, average: 2,02 out of 5
(2,02)
(Inloggen is vereist)

Volkswagen mag TDI-motor aanpassen

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 22 december 2016, 15:48

Leestijd: 1 minuut

Volkswagen heeft van het Kraftfahrt-Bundesambt (KBA) definitief groen licht gekregen voor de aanpassing van TDI-motoren (type EA189) die het concern had gemanipuleerd om ze te laten voldoen aan emissie-eisen.

Alle wereldwijd circa negen miljoen eigenaren van een 1.2/1.6/2.0-versie krijgen op korte termijn een oproep om een garage uit het VW-netwerk naar keuze te bezoeken voor de gratis aanpassing. Daarbij gaat het om de merken VW, Audi, Seat en Skoda. Eigenaren krijgen ook kosteloos de beschikking over tijdelijk vervangend vervoer. De maatregel geldt niet voor eigenaren in de VS en Canada: daar is technische aanpassing niet afdoende gebleken om te voldoen aan de lokale regels, reden voor de fabrikant om de gewraakte modellen terug te kopen.

Volgens het KBA zal de technische ingreep geen enkel nadelig gevolg hebben voor het brandstofverbruik, motorprestatie of de geproduceerde hoeveelheid geluid. Ook voldoen de voertuigen dan alle wettelijke (emissie-) eisen. Overigens geldt er geen verplichting om de auto te laten aanpassen. Importeur Pon heeft in Nederland al meer dan honderdduizend klanten benaderd voor de recall.

Overeenkomst

In de VS heeft het concern eerder deze week overeenstemming bereikt met de autoriteiten over aanpak van het dieselschandaal. Volkswagen koopt circa twintigduizend auto’s terug van de in totaal tachtigduizend in de VS weggezette, gemanipuleerde 3.0 liter modellen. Het gaat om de bouwjaren 2009-2012 en de  grotere modellen (Porsche Cayenne, VW Touareg, de hogere Audi-range). Bij de overige, jongere voertuigen krijgt VW de kans om het probleem langs technische weg op te lossen – wat een stuk goedkoper is. Lukt dat niet, dan volgt alsnog de verplichting ook deze exemplaren terug te kopen. Om aanvullende boetes te ontlopen, moet Volkswagen blijkens de overeenkomst minstens 85 procent van de betreffende auto’s terugbrengen in een wettelijk gezien afdoende technische staat.

Tags: , , ,

LKQ verkoopt OE-glasproductieWACSonline-integratie verhoogt…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties

    nog geen reacties