bekeken: 863 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Wantrouwende Belg koopt geen e-auto

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 17 augustus 2018, 15:04

Leestijd: 1 minuut

Er is bij Vlamingen interesse in de aanschaf van een elektrische wagen, maar het gebeurt bijna niet. De consument denkt dat de overheid op enig moment zal stoppen met haar fiscale stimulering.

Vanaf dat moment zijn de financiële voordeeltjes voorbij, net zoals gebeurde bij de spelregels voor eco-diesels en plug-in-hybrides. Het wantrouwen blijkt uit een enquête van de  mobiliteitsfederatie VAB onder tweeduizend Vlamingen.

Accijns

Wie op dit moment in een e-auto aanschaft hoeft geen inschrijvingstaks en verkeersbelasting te betalen. Ook van accijns op elektriciteit is geen sprake. Maar blijft dat ook zo? Van de ondervraagden zegt 65 procent niet zeker van zijn zaak te zijn. Daarom is volgens de VAB de overheid aan zet, door vast te houden aan huidig fiscaal beleid. Alleen op die manier ontstaat bij consument het vertrouwen dat een investering in een elektrische wagen verstandig is.

De interesse in e-wagens/plug-in hybrides is in Vlaanderen groeiende. Gaf twee jaar geleden 14 procent van de ondervraagden aan een aankoop te overwegen, anno 2018 is dat gegroeid naar 17 procent. In het jaar 2020 wil de Vlaamse overheid dat elektrische wagens een marktaandeel hebben van 7,5 procent. Dat doel is nog lang geen realiteit, met de huidige 0,51 procent van alle nieuw verkochte wagens.

Laadpalen

Twee huidige, meer praktische problemen – het aanbod van e-modellen en de beschikbaarheid van laadpalen – laten zich volgens de VAB binnen nu en de komende jaren oplossen. Maar het brede wantrouwen is een ander verhaal. Hier is de overheid zelf aan zet. Geconfronteerd met de enquêteresultaten zegt minister Tommelein (Financiën) dat de Vlaamse overheid “absoluut” geen plannen heeft zijn om vrijstellingen te wijzigen – laat staan schrappen.

Tags: , , , , , ,

TMD Friction breidt capaciteit…Nieuwe remschijven BMW in…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties

    nog geen reacties