bekeken: 756 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Wie zal nog sleutelen aan EV van morgen?

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 19 februari 2019, 17:05

Leestijd: 1 minuut

Werkgeversfederatie Traxio maakt zich zorgen om het ontbreken van de evidente basiscompetentie op het vlak van elektriciteit in de garage- en koetwerksector. Traxio roept het onderwijs op om samen met de sector naar oplossingen te zoeken.

De tekortkomingen met betrekking tot kennis van elektrische voertuigen zet een rem op de instroom van jongeren in de garage- en koetswerksector, heeft mogelijk een negatieve impact op de werkbaarheid van de huidige medewerkers in de sector, maar is vooral een gemiste kans voor deze jongeren, betoogt Traxio.

Ondermaats

De huidige investering in de bijscholing van techniekers rendeert ondermaats. Slechts één jongere op tien slaagt voor de proef basiselektriciteit die de sector organiseert in het laatste jaar secundair onderwijs. De meeste jongeren missen dus de essentiële basiscompetenties op het vlak van elektriciteit en zullen het dus heel moeilijk hebben om de noodzakelijke bijscholing in de eerstvolgende jaren in een mobiliteitsbedrijf te volgen.

Alternerend leren

Auto-elektriciteit is een behoorlijk abstract gegeven, maar toch scoren de jongeren in systemen van alternerend leren (zoals vb. duaal leren) aanzienlijk beter. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat de aansluiting tussen theorie en praktijk beter gegarandeerd wordt in een vruchtbare samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Oplossingen

Daarom omarmt de sector de mogelijkheid om vanaf dit schooljaar bilaterale overeenkomsten te sluiten met individuele scholen. In Vlaanderen evenals in Wallonië hebben zich al een tiental scholen aangemeld om in te stappen in deze samenwerking. Daarnaast roept Traxio op om op korte termijn (samen met de sector) naar oplossingen te zoeken zodat alle jongeren de basiscompetentie op het vlak van elektriciteit onder de knie kunnen krijgen.

Tags: , , ,

Tenneco komt met…Zomerband scoort goed in test…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties

    nog geen reacties